Alla inlägg den 11 februari 2011

Av Anna Larsson - 11 februari 2011 13:01

Jag gav mig själv i nyårslöfte att jag skulle hålla mig borta (minst) 1 månad från alla hundforum. Inte skriva, inte läsa, inte ens ta upp de hemsidorna som innehöll ett forum oavsett om de också har annan info. Det enda undantaget jag satte från den avhållsamhetsdieten var Svaks (vallhundsklubbens) forum eftersom det är enda platsen att (ibland) få snabb information om vad som sker i klubben och framför allt vad som sker kring tävlingsarrangemangen mm. Men i övrigt -inte ett enda forum!


Jag måste säga att det varit en skön månad! För även om mycket är roligt & ibland även intressant & givande (jag tycker nog att underhållsvärdet ofta är högre än själva infovärdet, men att ha lite kul är ju inte heller att förakta och ibland delar folk med sig av guldkorn också!) så är det skrämmande ofta mycket skit och en dålig stämning på olika hundforum. Det är som om vi hundmänniskor inte kan låta bli att trycka ner varandra i skorna, påpeka allt som andra gör fel, ge folk dåligt samvete och förfasa oss över allt ifrån deras val av ras, uppfödare, vilka kurser de går/inte går, hur långa eller korta promenader hundarna får osv. Svarar man inte, kan man hängas för det, men om man svarar så får man inte vara för flitig -för då bevisar det att du lägger mer tid på forumet än på din egen hund! Hur man än vänder sig, kan någon sparka till en alltså! Är inte felet att vi tränar för lite eller har för låga meriter (eller tagit dem med för "lätt" hund!), är felet att vi stressar sönder våra hundar med för mkt aktivitet. Å ena sidan ska vi aktivera hundarna, å andra sidan är man elak om hunden får träna till sig sin mat... Eller så kör vi helt enkelt fel grenar, oavsett vilken gren vi kör... För att inte tala om att det tydligen finns bestämmelser på att hundar MÅSTE gå fint i koppel, hälsa utan att hoppa, inte ligga i möblerna, inte tigga vid bordet... trots att det bara drabbar hundägaren själv och knappast någon i andra änden av landet som aldrig kommer träffa hunden mer än via forumet... hm...


Något som också verkligen skapar trist stämning vid datorn, är när folk på forum eller bloggar raljerar över hur löjligt det är att andra hundägare inte vet/kan/förstår det de själva tycker är självklart. "Å, som om det vore något nytt, det har vi vetat sedan länge". Nej, hjulet ÄR redan uppfunnet, men konstigt nog behöver folk ibland trots detta en liten knuff för att komma igång med att använda det! Eller använda det på ett bättre sätt. Eller helt enkelt påminnas om att man kan ha ROLIGT när de använder sitt "hjul" vad detta "hjul" nu än vara må.


Det går naturligtvis att hävda att det är gammalt som gatan att man behöver bra timing i hundträningen (det var minst lika viktigt med rätt timing när vi ryckte i kopplen, som det är idag när vi klickar), att man alltid har lagt upp träningen i olika steg även om vi förr sällan kallade det för kriterier (man kan också påpeka att även på den gamla "goda" tiden skillde det sig mellan tränare hur bra -eller hur hopplösa- de var på att lägga upp träningen i dessa steg), och man kan definitivt hävda att det inte är något nytt att använda vare sig godis eller lek som belöningar i träningen (jag tror nog att lekt, det har människan gjort med sina hundar allt sedan vi började leva ihop med dem, och hade vi inte matat dem.. tja, vi hade inte haft så många hundar kvar då inte sannt!?). Men, trots att jag vet att varken bilen eller hjulet är något nytt, så kan jag bli bättre bilförare om jag är intresserad och vill lära mig mer! Samma sak som hundtränare! Den dagen jag själv tror att jag kan allt & provat allt, även om så grundläggande saker som just timing, kriterier och inte minst förstärkningskvalitet, den dagen ska ni skyndsamt tassa vidare till en annan instruktör som fortfarande är på hugget!    


Kan vi inte lite till mans försöka att bli bättre på att låta folk ha roligt med sina hundar & att slippa mötas av en nedlåtande attityd från andra hundägare/instruktörer/bloggare/forumskribenter? Trots att ägaren X inte vet allt, inte kan allt, trots att ägaren X kör en larvig gren och framför allt -trots att ägaren X fortfarande tror att det finns mer där ute att lära sig! Även om sånna simpla saker som timing, kriterier och inte minst -förstärkningskvalitet!


Avslutar med en klassiker:

"Om jag vill lyckas med att föra en människa mot ett bestämt mål, måste jag först finna henne där hon är och börja just där. Den som inte kan det lurar sig själv när han tror att han kan hjälpa andra. För att undervisa någon måste jag visserligen förstå mer än vad hon gör, men först och främst förstå det hon förstår. Om jag inte kan det så hjälper det inte att jag kan och vet mera.

 

Vill jag ändå visa hur mycket jag kan, så beror det på att jag är fåfäng och högmodig och egentligen vill bli beundrad av den andre i stället för att hjälpa henne. All äkta undervisning börjar med ödmjukhet inför den jag vill lära, och därför måste jag förstå, att detta med undervisning inte är att härska, utan att tjäna. Kan jag inte detta, så kan jag heller inte hjälpa någon."

 

Sören Kierkegaard


Ut & HA ROLIGT nu!






Presentation


En blogg om hundträning, klickerträning, vallning, lydnad & border collies!

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards