Alla inlägg den 19 februari 2011

Av Anna Larsson - 19 februari 2011 08:20

En av mina favoritbloggare (som lyckas mixa intressanta frågeställningar med humor & värme), Heidi, har senaste dagarna skrivit om flera intressanta ämnen -vad är en "tuff/stark" vallhund, miljökänslighet kontra träning, samt nu senast "Vad är en bra hund? Finns den perfekta hunden?" (inte bara vallhundsrelaterat utan över huvud taget). Det ledde mig vidare till en fråga som jag funderat på en del senaste tiden, nämligen vad vi väljer att visa upp av vår hund -och vår träning och varför.


Jag har, åtminstone i perioder beroende på tid & lust, filmat rätt mycket av mina hundar & min träning, och mycket av det har jag lagt ut på youtube. Dels för att jag tycker det är barnsligt roligt att se hundarna "utifrån", dels för att jag tycker det är väldigt kul att sätta musik till vallhundsfilmer (är väl ungdomsdrömmen om att spela in rockvideos som poppar upp i ny tappning!  Å, ni ska bara veta hur många låtar jag har "på lager" som väntar på rätt hund/rätt situation som illustration! Men hoppsan, det var ett annat ämne det!) och dels för att det är väldigt nyttigt att se utifrån vad som egentligen sker i träningen ("Ögat ser allt, blott icke sig självt") eftersom det är lätt att vi lägger oss till med saker som vi inte själva är medvetna om, dels kan kameran fånga upp saker som jag kanske inte såg ur den positionen jag befann mig och ffa så slipper jag lita till mitt eget högst subjektiva minne av träningspasset! 


Men det är ju skillnad på att använda videokameran för att utvärdera sin träning, och att lägga ut filmer publikt så att andra kan se dem. På samma sätt är det ju skillnad på att föra en egen, privat träningsdagbok och att skriva om träningen på sin blogg. Varför vi gör det ena kan ju ha helt andra syften än det andra!


Tänker återkomma till det här men börjar med att slänga ut några frågor & hoppas på lite synpunkter! Jag känner tex själv att jag skulle kunna skriva helt olika bloggar/göra olika val i vad jag tar upp/visar beroende på tex  1) tänkt läsargrupp 2) om jag ser mig som "privatperson" 3) om jag ser mig som instruktör 4) om jag ska saluföra mig själv 5) om jag ska saluföra en viss ideologi 6) om jag ska saluföra min hund på olika sätt. Utifrån vilket syfte min blogg/hemsida har och vilket ställningstagande jag gör, blir det ju olika svar på tex:


Varför publicera filmer eller träningsreferat på sin blogg/hemsida?


Vad väljer vi att skriva om/visa upp?


Vad väljer vi att inte skriva/visa upp? Metoder som krockar med vår image eller som kan feltolkas på nätet? Eller kanske tips som vi inte vill ge bort gratis?


I vilket skede i träning/tävling/utveckling visar vi hundarna? Varför?


Vad får du själv för intryck av personer du inte känner utifrån vad de skriver om sin träning?


Vad får du för intryck av hundar du inte känner utifrån hur de presenteras på bloggar/hemsidor?


Ökar det eller minskar det trovärdigheten att visa upp även det som är mindre perfekt? Bra eller dålig "reklam" anser du?


Vad vill du själv se andra visa upp av sina hundar/sin träning/sina metoder och varför?


Återkommer med mina egna funderingar i detta ämne! Har ett och annat att spåna på först!







Presentation


En blogg om hundträning, klickerträning, vallning, lydnad & border collies!

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards