Alla inlägg den 31 juli 2011

Av Anna Larsson - 31 juli 2011 13:05

Igår kom vi hem efter att ha varit på resande fot i en veckas tid. Tisdag - torsdag hade jag ett litet agilityläger här hemma, sedan drog vi direkt efter kursens slut på torsdagen upp till Anneli och hjälpte till med att skilja av tackor & lamm. Flynn fick både jobba praktiskt & fick ett litet träningspass efteråt. Fredagen sedan inleddes med att vi på morgonen åkte till Anna W och tränade på hennes får, både Race, Flynn & Fog fick sig en genomkörare. Sedan gick turen till Fjugesta där vi skulle bo hos Fanny & Thomas under helgens tävlande i Pålsboda. Krille & Fog han med att träna på fredagkvällen och Fonzie fick jobba en massa med att ställa ut & hämta upp fåren när de andra tränade. Han gjorde utan problem riktigt långa hämt och tog styrning fint på håll! Flynn & Race fick vila däremot.


Tävlingen i Pålsboda var ingen höjdare för egen del. Första dagen bröt jag efter hämtet, dels för att jag inte tyckte Flynn hade fått någon bra start men ffa för att han när han skulle slå ut för att fånga upp djuren nere vid stolpen sprang rakt in i en väntande hund och fastande i dess koppel! Han kom loss fort men jag såg att ena benet sträcktes när han fastnade och valde att bryta ifall han skulle ha sträckt sig i tumulten. Bättre att kliva av än att riskera att han skulle skadat sig & förvärra det under resten av banan! Men vi hade tur, Flynn såg finfin ut efteråt och det var bara matte som blev skärrad av den underliga olyckan. Jag fick senare höra att han hade tur ändå, när han slog ut för att stoppa fåren sprang han runt hästsläpet som domaren satt i och han var en hårsmån från att slå i fästet mot dragkroken! När han girade undan för fästet, hamnade han istället i vägen för hunden och satt vips fast i kopplet. En mycket lindrigare "smäll"!


Dag två inledde Flynn med ett grymt bra hämt trots att fåren då vi gick fortfarande hade mkt drag & var krångliga för utställarna. 19 på utgången, 10 upptag och 19 på framdrivningen = 48p av 50 på hämtet! Så glad! Men sen strulade vi ändå till det och tappade nästan alla poäng på resten av momenten och vid delningen tog tiden slut. Flynn hade kämpat galet bra med en riktigt envis tacka som ideligen försökte sticka, han vände henne flera gånger och jag var så nöjd med att han på så utmanande djur inte tappade huvudet. Men det tog på orken och på poängen att kriga sig genom banan.


Race skötte sig strålande dessa två dagar, lite för svårt med draget i hämtet för honom så där tappade de poäng, men de gick runt bäge dagarna på 64 resp 69p. Sista sagen hade Race en helt grymt snygg fålla in, full pott och domáren skrev tom "Snyggt!" i kommentaren. Duktigt Fräs!


Tävlingen i Pålsboda fick mig att inse hur viktigt det är med nog med utrymme för hundarna att arbeta och bra & lugna utställare för att skapa en bra tävling. Fåren var nämligen mkt lyhörda för hundarna och det kunde varit en riktigt kalasbra tävling om det funnits mera utrymme (=mindre drag) och om det gått att få dem lugnare i utställningen. Sånt är naturligtvis svårt att veta innan och arrangörerna gjorde nog så gott de kunde. Omläggningen av banan till dag två tycker jag skapade en mycket bättre tävling.


En annan sak jag tänkt på under de olika helgerna vi tävlat nu i juli, är att det borde ändras detta med hur många gånger fåren får gå. När man ser skillnad i hur drag etc ändras bara från första till andra gången fåren går, tycker jag att det inte borde vara OK med att låta djuren gå tre gånger (vilket det alltså är enligt reglerna). Det sliter både på djuren och det är absolut inte lika förutsättningar första och tredje gången djuren får gå. Bättre att det är mindre startfält och att djuren går max två gånger (vilket är vanligast, jag tror flockarna gått max 2 ggr på alla tävlingar jag varit på nu i juli).


Efter tävlingen åkte vi vidare till Skåne. Där tillbringade vi sedan fem dagar fyllda med vallning! Vi träffade Flynns uppfödare Susanne (med syrran Kate & halvsyster Peg) samt Flynns syskon Bri, Taff & Kite med respektive mattar. Vidare kom Åsa (kennel Strömfors) också förbi och tränade, samt Anna W som också var i Skåne då. Jätteroligt har vi haft! Vi tränade både i Gessie, "hemma" hos Susanne, i Sjöbo och en dag i underbart vackra Andrarum hos kennel Seemework. Helt sagolik plats & fantastiskt bra djur att träna på var det!


Det har varit mkt roligt att få visa upp Flynn och få input på vår träning, samt att se utvecklingen hos hans syskon. Det är verkligen en himla fin kull. Den enda jag fortfarande inte sett är Tai men hon och Ann har debuterat med råge -två förstapris på de första två starterna i IK I! Hoppas se henne på ngn tävling framöver.


Nu i eftermiddag ska jag göra ett tvärt kast från vallning till lydnad och åka med Flynn på Obedience Rules 2011. Lydnaden har hamnat i skymundan så jag hoppas på att bli inspirerad till att komma igång bra där också. Nu är vi vääääldigt ringrostiga men jag hoppas vi ska kunna skärpa till oss under veckan.





Presentation


En blogg om hundträning, klickerträning, vallning, lydnad & border collies!

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards