Alla inlägg under februari 2012

Av Anna Larsson - 28 februari 2012 17:49

Idag åkte jag tillsammans med Seija till Arboga djurklinik, Race skulle ögonspeglas och hennes Ior skulle röntgas & ögonspeglas. Vi fick finfina besked bägge två -båda var UA på ögonen och Iors höfter såg fina ut! Härligt!


 

Gk vallh pr Kronvallaren Race - A-höfter & ögon UA!

Av Anna Larsson - 27 februari 2012 10:14

Jag kommer i samarbete med Anneli Wallin på Mörkölamm att starta upp vallhundskurser under våren/sommaren. Anneli kommer också att erbjuda kurser i fårhantering och möjlighet att vara med under lammningen för den som vill lära sig mera om det! Alla kurser hålls hemma hos Anneli på Mörkö (strax utanför Södertälje).


Vallhundskurserna som jag kommer att vara instruktör på kommer jag bara ta emot border collies på. Det är av den enkla anledningen att det är bara den rasen jag har erfarenhet av, samt att fårbesättningen vi kommer att hålla kurserna på också bara är vana vid att hanteras av border collies. Kurserna drivs i privat regi men jag ser gärna att ni är medlemmar i Svak (och varför inte då välja Sörmlands VK som lokalklubb ;-)).


Beroende på väder och underlag kommer vi tidigt på våren ha tillgång till att träna i en stor paddock (där har jag själv lagt mesta tiden av träningen av våra hundar nu under vintern) och längre fram finns det tillgång till olika stora hagar och fält. Vi har även fållor för att träna närarbete.


Jag kommer att ta in max 6 hundar per kursdag. Kostnaden kommer att vara 1000:- per dag och deltagare, då ingår både fika och lunch i priset. Jag kommer i första hand att arrangera 2- och 3-dagarskurser nu i början. Möjlighet kommer också att finnas att boka in privatlektioner för mig (vardagar dagtid) det kostar 400: för 1 timme.


Frågor & anmälan går via mail till mig på: 3vallare@gmail.com


Inplanerade kursdatum:

14-15/4 (lördag-söndag)

27-28/4 (fredag-lördag)

25-27/6 (måndag-onsdag)

Av Anna Larsson - 25 februari 2012 14:54

Fonzie har då och då under senhösten/vintern rört sig skumt, det är en rörelsestörning som kommit ibland under promenaderna och som jag inte blivit klok på. Ingen hälta, men han har sänkt korset och trampat in under sig som en övervinklad utställningsschäfer ungefär. Jag har inte lyckats lokalisera felet och det kan ha gett sig efter några minuter och sen gått veckor utan att jag sett det. Men i måndags på morgonpromenaden dök felet upp igen, nu både som "schäferrygg" och att han inte satte ner vänster bakben vart tredje steg under kanske 100 meter av promenaden. Jag tänkte att jäklar, nu är det ryggen som pajat på honom, det måste undersökas. Så jag fick en tid hos en ortoped redan ett par dagar senare (de dagarna visade Fonz självklart inget av rörelsestörningen alls) som undersökte honom noggrannt och även röntgade ryggen och höfterna på honom.


Min skräck var att det skulle vara L7S1, spondylos och/eller att hans höfter nu skulle visa sig ha fått pålagringar. Men Fonzie var hur fin som helst i både rygg & höfter, inga pålagringar alls och inget som pekade mot någon pågående inflammation heller. Han hade full rörlighet i alla leder. Det var ju himla bra! Däremot kändes det ju knepigt som tusan att hunden visar så skumma symtom (förutom rörelsestörningen har jag upplevt att han då och då ömmat i ryggmuskulaturen utan att jag kunnat se något samband med träning/skada) men att vi inte hittade något konkret. Så det fick bli ett snabbtest på borrelia & anaplasmos (det som tidigare kallades ehrlichios) och då visade det sig att Fonzie testade positivt för anaplasmos, så nu ska han medicineras mot det och så får jag hoppas att det är det som gett de konstiga symtomen och att han blir helt bra. De border collies jag känner som haft anaplasmos verkar -peppar, peppar- blivit bra efter medicinering, däremot känner jag flera brukshundar som aldrig blivit sig själva igen efteråt så det är en sjukdom som slår väldigt individuellt tycks det som.


Tyvärr tar medicineringen tid. Har vi tur och han klarar sig med bara en kur, blir han ändå borta från tävlandet hela februari & mars. Jäkligt trist eftersom jag hade starter inbokade men så blir det ibland. Nu får han vila och så får vi hoppas att han är fullt frisk & rör sig som en border collie när allt är klart!

Av Anna Larsson - 15 februari 2012 14:05

Efter en trevlig inledning på tävlingsässongen med Flynns seger och uppflyttning i lydnaden, samt bägge hundarnas kvalificeringsresultat i rallyn, har jag nu en period framåt då inga tävlingar är inbokade. Fokus närmsta veckorna kommer därför att ligga på detalj- och momentträning. Med Fonzie kommer jag att fokusera på att träna freestyle (hoppas hinna debutera någon gång under våren) och med Flynn kommer jag att börja nosa på en del av momenten i lydnadsklass III. Efter det senaste snöovädret igår är det åter igen ovisst om när vi kommer att kunna träna vallning igen, i allafall om vi ska kunna göra något mer avancerat, så det får bli fokus på de andra grenarna och det man kan pyssla med inomhus framför allt. Trist men det är ju februari, årets oftast vidrigaste månad :-) Jag längtar så sjukt mycket efter våren!!!


Jag han med ett träningspass i måndags innan den senaste snön kom, så här såg ett par av Fonzies freestyleövningar ut då:



Med Flynn påbörjade jag bla sättande under gång, så här har jag lagt upp grunderna till det momentet:



Om du blev sugen på antingen freestyle eller tävlingslydnad efter att ha läst detta inlägg, så kommer jag ha en prova på-kurs i freestyle/HtM i april som du kan läsa mer om här: http://www.canis.se/hundeskolen/kurspres.php?mid=274&s=1&avdid=23&kursid=3515 och det finns fortfarande plats kvar på elitsatsningen i lydnad, kolla in den kursen här: http://www.canis.se/hundeskolen/kurspres.php?mid=274&s=1&avdid=23&kursid=3522

Av Anna Larsson - 11 februari 2012 16:04

Jaha, vad ska man göra vintertid när det inte finns några vallhundstävlingar att åka på -jo, man får helt enkelt tävla i de grenar som finns istället! Idag debuterade Flynn & Fonz i rallylydnad. Eller ja, Flynn debuterade, Fonzie och jag var med på en inofficiell tävling en gång i somras faktiskt, men detta var hans första officiella tävling.


Om jag minns banan rätt så var den så här: Start - 360 vänster - 270 höger - stopp: sitt, ligg, gå runt - steg till höger - "tysksvängen" (gamla helt om marsch ni vet där man vände "mot" hunden och den bytte bakom ens rygg) - sväng vänster - läggande under gång - helt om till höger - 270 höger - stopp: sitt, stå - stopp: sitt, spring - 270 vänster - långsam marsch - Mål.


Det var ju en enkel och väldigt kort bana kändes det som, lite trist att allt jobb jag lagt på att vips lära hundarna "front" (sätta sig framför mig) inte fick testas! Jag är nog typisk lydnadsmänniska: jag lärde in skyltarna som ser ut som "moment" och övar inte alls på vändningar, och jag hade aldrig tänkt på att tempoväxlingarna hänger med fram till nästa tempo, så detta var första gången vi sprang en 270 sväng :-)


Jag är jättenöjd med bägge hundarnas attityd och fokus! Fonzie var glad & alldeles lagom och inte en tendens till att sätta sig ens under långsamma marschen, vilket annars är den överarbetande herrens värsta moment. Duktig kille!


Flynn tyckte hela tävlingen var väldigt spännande för det fanns så många "udda" hundar att titta på (han blev våldsamt glad i en corgie och i en dvärgpischer, jag inser åter igen att stackars Flynn blivit en sann bonnhund som mest sett andra border collies...) och jag är glad att han fixade störningarna från läktaren så bra! Nyttig miljöträning för Flynn! Det var första gången han såg skyltar också, noll störning för Flynn.


Jag känner mig fortfarande rätt förvirrad över hur saker bedöms i rallyn, men tydligen gjorde vi inga direkta tokigheter för Flynn fick 98p (max är 100) och kom 4:a och Fonzie fick 99p och kom delad 2:a av 35 starter. Surt bara med sportens otroligt sega uppklassningssystem -antingen måste du ha prick 100p eller så måste du ha tre tävlingar med minst 70p. Med tanke på att startfälten är så stora att de måste lotta bort deltagare, tror jag sporten hade tjänat på att ha ett lite snabbare uppklassningssystem -säg att alla mellan 90-100p (eller om man vill vara snålare 95-100) får välja om de vill gå upp eller ej, så kan de som vill ta en titel köra tre tävlingar men de andra lämnar plats och klättrar uppåt direkt. Med tanke på att det är 4 klasser i rallyn så kan det bli väldigt mycket tävlande om man bara missar med en enda futtig poäng från 100! Men, det får väl tiden utvisa om det blir en ändring. Själva idén med en bana som varierar är himla trevlig och kul att inte innan tävlingen veta vilka moment som kommer vara med.


 

Fonzies rosett & Flynns plakett :-) Vi vann en t-shirt, hundgodis och en hundfilm också. Tack Appollogruppen!


Har inget filmat från tävlingen, men däremot filmade jag en liten träning med Flynn nu i veckan. Så här såg det ut:


Av Anna Larsson - 5 februari 2012 20:58

Idag har vi debuterat i lydnadsklass II Flynn & jag! Det var nära att jag inte åkte dock, jättekallt redan kvällen innan och på morgonen hade vi -18 grader som sedan föll till -20 när vi närmade oss tävlingsplatsen... HU! Men har man tagit fan i båten får man ju ro honom i land heter det :-)


Tävlingen var i Viksberg, arrangerad av Botkyrka BK. Vi skulle varit 15 stycken i klass II men det blev en del manfall pga väderleken. Rätt skönt för oss som var där och speciellt för mig som var lottad som sista startande i klassen! Ju kortare väntan i kylan, desto bättre. Tror vi blev 9 eller 10 som startade till slut.


Trots kylan blev det en himla trevlig tävling, folk var på gott humör, arrangörerna hade fixat att vi som tävlade kunde komma in och värma oss & hundarna i sekretariatet om man ville det och det fanns bra med fika att köpa. Trevligt arrangemang!


Flynn var pigg, glad & laddad och jag är otroligt nöjd med hans attityd och prestation på tävlingen. Han missuppfattade mig en del i småsaker och så märkte jag att jag måste träna med mer störningar (svårt med saker som hände högt uppe på läktaren, det är något han inte upplevt tidigare) men allt sånt visste jag ju om och var förberedd på. Minst lika nöjd är jag faktiskt med min egen insats -jag lyckades följa min plan att bara fokusera på att ge Flynn ett bra minne av tävlingen, att jag skulle sköta min bit så bra jag kunde, ge honom rätt förberedelser inför de olika momenten och att coacha och hjälpa min orutinerade hund genom tävlingen så bra jag kunde. Det gjorde att jag hade rätt fokus och faktiskt noll tävlingsnerver, jätteskönt!


Så här blev betygen:


Platsliggning = 10

Fritt följ = 8,5 (tappade fokus när han vips upptäckte läktaren, lite småfel)

Läggande = 10 (har aldrig sett bättre ut!)

Inkallande = 7,5 (Flynn missuppfattade mig och var på väg att lägga sig innan jag lämnade honom så jag fick DK + ett slarvigt avslut)

Sändande med ställande = 10 (helt jäkla grymt snygg ruta!!! Detta var dagens höjdpunkt för mig!)

Apportering = 9 (slog emot mig vid ingången)

Fritt hopp över hinder = 10 (grymt fin där!)

Fjärrdirigering = 8,5 (fick ett DK vid nedläggandet som han av ngn anledning inte var med på? Men jag är skitglad över resten, ffa som en hund gjorde att det smällde som fan på läktaren bakom honom, Flynn vred huvudet men var med mig i resten av momentet = BRA!)

Helhetsintryck = 8,5 "För livlig förare mellan momenten. Hunden ska vara vid sidan. Annars jättetrevligt framförande." (Domaren förklarade att jag var för glad & det drog hon på, jag själv bjuder gärna på de poängen för jag tror att jag har igen det i långa loppet! )


Summa = 184p, 1:a pris och SEGER!!!


Så jäkla glad över Flynn!!!


Nu blir det nog ingen mer start i klass II utan vi ska bara träna och så får vi se när det blir klass III, har inte bråttom utan det får bli när det känns rätt. Har några andra planer som jag vill hinna med också under året :-)




Av Anna Larsson - 1 februari 2012 18:49

På begäran då den första elitsatsningen lydnad 2012 är fulltecknad, så har jag nu lagt ut en till sådan kurs. Denna kommer att gå fredagar 10-16 8ggr med start den 23/3 och avslutas i oktober. Har redan ett gäng intresserade så vill du vara säker på att få en plats -vänta inte för länge med att anmäla dig! Du hittar alla info & anmäler dig här: http://www.canis.se/hundeskolen/kurspres.php?mid=274&s=1&avdid=23&kursid=3522 


Elitgruppen passar lika bra för sig som redan är i elitklass med en vuxen hund, som för dig som precis har köpt ny valp och önskar en flygande start på träningen. Det enda viktiga är att du har ett mål med din träning, resten löser vi under kursens gång. Undervisningen läggs upp individuellt efter varje enskild hund och styrs av målsättningarna som vi tillsammans sätter upp på den första träffen. Du får hjälp att träna systematiskt och målmedvetet genom säsongen. Och som de flesta redan vet: Målmedveten träning ger resultat!

Mellan samlingarna får du konkreta arbetsuppgifter och du kommer att ha tillgång till coaching från din instruktör via en egen (låst) grupp på Facebook, där eleverna och instruktören kan skriva inlägg, ställa frågor, ge tips & råd och där du gärna får lägga upp träningsfilmer och då enkelt kan få feedback på träningen mellan kurstillfällena!

En av principerna på Canis Hundskolas elitgrupper är att vi jobbar målmedvetet mot momenten i elitklass så snart de nödvändiga grundfärdigheterna är på plats - detta gäller också med valpar och unghundar! Lydnadsklass 1-momenten lär du in på köpet när du jobbar med de mer avancerade momenten. Om du vill hävda dig i elitklass är det elitmomenten du måste vara duktig på och därför bör man också använda mest tid på dem redan från början.

Det finns 6 platser med hund i Elitgrupp Lydnad 2012.

Kursen består av 8 heldagar utspridda med jämna mellanrum så du ska få lagom med träningstid mellan träffarna.

Kursen kommer att löpa FREDAGAR från 10:00-16:00 följande datum:
23/3
20/4
11/5
8/6
17/8
7/9
28/9
26/10
(vi reserverar oss för ev. ändringar av datum)

Presentation


En blogg om hundträning, klickerträning, vallning, lydnad & border collies!

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28
29
<<< Februari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards