Alla inlägg den 10 mars 2011

Av Anna Larsson - 10 mars 2011 16:06

Igår var jag med som åhörare på en lydnadskurs med Anne Dahlin som instruktör. Det var min nygamla hemmaklubb Södertälje Brukshundklubb som hade bokat in henne för två heldagar med tävlingslydnad. Med på kursen var sex ekipage med hundar (rottis, boxer, golden, schäfer & två border collies) samt två åhörare.


Upplägget var att varje deltagare fick komma med sina specifika önskemål angående problem eller nyinlärning av moment, så det blev rätt varierande övningar. Anne höll ingen direkt teori utan inledde med att prata lite kort om sin grundsyn på relationen med hunden och hur hon såg på vardagslydnad kontra tävlingslydnad där grunden till tävlingslydnaden är en bra relation och att vardagslydnaden fungerar. I tävlingslydnaden ville hon inte arbeta med bestraffningar, det ska inte behöva vara negativt på lydnadsplanen. Fungerar något inte i tävlingslydnaden bör vi fundera över hur bra hunden lyssnar & samarbetar i vardagen, vilken relation vi har och se om det är något jag behöver åtgärda där först. Även om hon kan tänka sig att korrigera hundarna fysiskt om det skulle behövas i vardagen så ska man tänka på att ha "snälla händer" (akta så att det inte skapas en negativ association till mina händer) och i så fall hellre använda sig av tex en kastad burk eller vattenspruta eller dylikt. Tävlingslydnaden ska däremot vara fritt från sådant. Inlärningen i tävlingslydnaden är alltid mitt ansvar, gör hunden fel har jag inte förklarat bra nog. Vidare är det viktigt att hitta en riktigt bra belöning, så bra att den kan konkurrera ut andra störningar och frestelser som finns runt omkring oss när vi tränar. Efter varje träningspass bör du också utvärdera om dina belöningar kan bli bättre.


Med valpar och unghundar bör man lägga vikt vid att få goda grunder i tex belöningskontroll, där Anne pratade om att sätta olika ord inte bara för om belöningen kommer från mig eller externbelöning utan att man även skulle kunna laborera med olika ord för riktningen till externbelöningen. Vidare lyfte hon fram vikten av att öva stadga i olika positioner, samt belöningsutveckling. Omvänt lockande och ett tydligt avslut på all stadga (slutsignal/fri-signal) gick hon också igenom. Påpekade även att ordkontroll (signalkontroll) är mkt viktigt att öva upp.


Anne pratade om att skilja på attityd = viljan, och aktivitetsnivå. Attityden/viljan ska finnas hela tiden (viljan att vara kvar & arbeta ihop med mig), och aktivitetsnivån kan jag styra bla genom vilka belöningar jag använder och hur jag levererar dem.


Praktiska träningen kördes först inne i klubbstugan (skönt med tanke på både underlag & väder!), var och ett av ekipagen fick 15 minuter vardera med valfria övningar/moment/problemlösning. Bla gicks det igenom fritt följ, fjärrdirrigering, sättande under gång, att lära hunden att om den tappar fokus på oss kommer vi att konkurrera med den om dess belöning (vi sticker själva iväg & har roligt med belöningen, har vi hundenb i koppel/lina kan vi dessutom låta någon annan förare "sno" hunden så den inte kan följa efter oss utan går miste helt & hållet om belöningen), fokus vid inmarcher, etc. Senare blev det träning utomhus också, bland annat sändande till rutan, apporteringar, störningsträning/tävlingsträning, inkallningar, dumrutan, mera fritt följ etc. Sista träningspasset blev en kort genomgång inne igen, då valde många att antingen arbeta vidare på fjärret eller vittringsapporteringen. 


Det var genomgående en mycket trevlig & glad stäming på kursen -och mycket skratt! Även om jag hade sett eller själv använt många av de tekniker som tipsades om var det inspirerande att vara på kurs i lydnad. Fick också en del tankar kring förberedelserna inför varje enskilt moment där Anne har varit mycket mer långtgående i att sätta ord inför varje enskild övning som förberedelse för hunden. Det har jag inte sysslat med tidigare på det sättet. Hon hade också ett mycket tydlig åtskillnad i hur hon utförde halter & marcher i vändningarna för att ge hunden signaler innan om vad som skulle komma. Olika varianter på detta togs upp och det ska jag nog laborera mer med själv. Något som jag inte alls tyckt varit ett problem var att återanvända vittringspinnar, men alla vi som gjorde detta (var väl åtminstone hälften av deltagarna så jag var i gott -eller i Annes ögon dålig eller iallfall snålt- sällskap) fick höra att det gör man absolut inte. Oavsett vilken metod man använde för att göra rent dem igen. "det kommer aldrig lukta diskmedel om pinnarna på tävling!". Nåja, jag tror nu inte just återanvändande eller ej är vad som gör att det kan gå troll i det momentet men vill man vara så tävlingslik som möjligt kan det ju vara en poäng i att alltid ha helt fräscha pinnar och kasta dem sedan (eller elda upp dem!).


Nu är det ca 14 dagar till nästa träff. Ska bli roligt att se hur ekipagen utvecklats och se fortsättningen på en del av övningarna! Mycket trevligt initiativ av Södertälje BK att boka in Anne Dahlin tycker jag!


Idag har det regnat, det enda positiva med det är att jag HOPPAS det betyder att snön kanske minskar något. Det är fortfarande mycket svårt att träna ute här hemma, inte alls något bra underlag, så igår o idag har jag bara spårat och sedan tränat lydnad inomhus. Längtar så efter våren!











Presentation


En blogg om hundträning, klickerträning, vallning, lydnad & border collies!

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards